Volmaakte liefde verdrijft alle vrees

Valentijnsdag is alweer voorbij, maar toch ga ik schrijven over de liefde. Over volmaakte liefde. Niet over liefde tussen mensen, maar over de liefde van God voor ons. Daar is al veel over gezegd, geschreven en gezongen, maar hoeveel van Gods kinderen hebben echt een openbaring over de hoogte, diepte,  lengte en breedte van zijn liefde?

Geen plaats voor vrees

Een groeiende openbaring van zijn liefde zal alle vrees die binnen in je is verdrijven. Vrees dat je tekort zult komen, vrees dat mensen je zullen afwijzen, vrees voor ziekte, vrees dat God niet voor jou zal doen wat Hij heeft beloofd in zijn woord. Er zijn duizend en één dingen die vrees in je hart kunnen veroorzaken.  Als je je zorgen maakt over wat er allemaal verkeerd kan gaan, als kwellende gedachten je beheersen, dan is het zeker dat je je op dat moment laat leiden door vrees.

Ook ik heb me in het verleden laten overweldigen door gedachten vol vrees. Ook ik heb met `pijn in mijn buik´ gezeten of ´s nachts liggen woelen omdat ik menselijk gezien niet wist hoe het goed zou kunnen komen.

In de liefde is geen plaats voor angst. Integendeel, de volmaakte liefde verdrijft de angst (1 joh 4:18)

Hoe meer ik groei in de openbaring van Gods liefde voor mij, hoe meer rust er komt. Rust omdat ik besef dat hij voor mij zorgt…in alles. Daardoor heeft angst geen grip meer op mij en kan ik vreesvolle gedachten met de hulp van zijn Geest gemakkelijker weerstaan.

Zeker weten

Om te kunnen begrijpen hoe diep Gods liefde voor je is, mag je God vragen om meer en meer van zijn liefde aan jou te openbaren. Want het weten dat God van je houdt moet vaak van je hoofd naar je hart zakken, zodat je zeker weet dat zijn ontzagwekkende liefde voor jou er altijd is!

Ja, God houdt altijd van jou!  Ook als je door moeilijke situaties heengaat. Ook als je niet begrijpt waarom bepaalde dingen gebeuren. Ook als je hebt gefaald en ook als je zijn liefde niet voelt. Toch is zijn liefde blijvend.

In een huwelijk is het ook niet zo dat je elke dag voelt dat je partner van je houdt, hoe goed dat huwelijk ook mag zijn. Maar dan ga je niet gelijk twijfelen aan de liefde van de ander want diep van binnen weet je dat hij of zij van je houdt. Het is misschien niet de allerbeste vergelijking omdat menselijke liefde wel tekort schiet, maar Gods liefde faalt nooit! Zijn liefde is volmaakt.

Denk over zijn liefde

In zijn brief schrijft Johannes: “Bedenk toch hoe groot de liefde is die de Vader ons heeft geschonken! Wij worden kinderen van God genoemd en dat zijn we ook.”

“Bedenk toch”…met andere woorden: “denk er toch over na” hoe groot de liefde van God je Vader is. Jij wordt zijn kind genoemd, en dat ben je ook! *

Door bewust over Gods liefde na te denken, groeit het vertrouwen in zijn liefde voor jou. Je gaat steeds zekerder weten dat God van je houdt. En dat zijn liefde onverwoestbaar is, dieper dan de diepste zee, hoger dan de hoogste berg, wijder dan de grootste oceaan.

Maar hoe overdenk je Gods liefde voor jou?

Zoek teksten in de Bijbel op die de liefde van God beschrijven. De manier waarop ik het woord overdenk is door teksten te bestuderen, op te schrijven, te herkauwen, voor mezelf hardop uit te spreken. Als een tekst mij raakt, dank ik God ervoor en beantwoord zijn liefde in aanbidding. In die tegenwoordigheid van God ervaar ik zijn liefde voor mij.

Hoe overdenk jij Gods woord? Misschien heb je een creatieve manier om over zijn liefde te mediteren; zing erover, teken, schilder, dans.   Door het overdenken van zijn liefde neemt je vermogen om Zijn liefde te ontvangen toe. Je zult meer openbaring, rust en zekerheid krijgen over het feit dat God van je houdt! Je gelooft zijn liefde. En elke vrees binnenin je, hoe klein of groot ook zal worden verdreven door de zekerheid van jouw geloof in Zijn liefde!

Hoe moeilijk of onmogelijk een situatie dan ook is, je weet zeker: God houdt van mij!

* 1 Johannes 3:1

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *