Vakantie voorbij, met plezier weer aan het werk?

Nog even en dan is toch echt de zomervakantie voorbij! Ik hoop dat je een heerlijke vakantie hebt gehad of je nu op reis bent geweest of lekker thuis bent gebleven. Rust en vrije tijd hebben we allemaal nodig. Het is heerlijk om niet na te hoeven denken over werk, planning, afspraken en verplichtingen. Het is belangrijk om dat allemaal even los te kunnen laten en te genieten van een mooi boek, je tuin, de natuur, samen zijn met je gezin en vrienden. Even ongestoord bezig zijn met de dingen die je graag doet en waardoor je kunt ontspannen.

vakantie voorbijTerug naar je werk

Heb je alweer zin om aan de slag te gaan? Studeren of terug naar je werk? Misschien wel, misschien helemaal niet of misschien zie je er wel tegenop. Een paar dagen geleden las ik 2 zinnen in de Bijbel die mijn aandacht trokken. Waarschijnlijk omdat ik de vakantie altijd te kort vind duren, gek ben op reizen en nieuwe dingen beleven. En…omdat het nu weer tijd wordt om met beide benen op de grond van alledaagse verantwoordelijkheden te gaan staan. Ik las:

Doe uw werk met plezier, alsof het voor de Heer is en niet voor de mensen, want u weet dat allen door de Heer beloond worden voor het goede dat ze doen, zowel slaven als vrije mensen. Efeziers 6 :7,8 *

Wat je ook voor werk doet, een baan in de maatschappij hebt, in dienst van de Heer staat, of thuis het huishouden doet …werk is werk. Je moet op tijd je bed uit, nadenken, plannen en je werk uitvoeren.

Hoe belangrijk is het om je werk met plezier te doen? Heel belangrijk denk ik! Het is vreselijk vermoeiend en slecht voor je gezondheid als je elke dag iets moet doen waar je geen plezier in hebt. De tip die Paulus ons hier geeft is: doe je werk alsof het voor de Heer is en niet voor mensen. Als je deze tip ter harte neemt, dan zul je God betrekken bij je werk. Je zult bij wat je doet aan Hem denken, om Zijn hulp vragen. Wanneer je iets moeilijks op je werk tegenkomt, zul je om Zijn wijsheid vragen. Wanneer het zwaar wordt, zul je om Zijn kracht vragen. Je focus is niet het verdienen van geld of het werken voor mensen, je focus is God dienen door je werk.

Elk werk is belangrijk

Of je nu een manager bent, directeur van een bank, de post rondbrengt of patat bakt bij McDonalds, elk werk is belangrijk. Jij bent bent nodig daar waar jij werkt! En als je even verder leest in vers 9 zie je dat we allemaal even belangrijk zijn in Gods ogen ongeacht onze positie en dat Hij onze werkelijke baas is. God wil je op jouw plek gebruiken om een zegen te zijn voor de mensen met wie je samen werkt, die je verzorgd of bediend. Als je focus is om dienstbaar te zijn aan God, dan is dat automatisch dienstbaar zijn aan een ander.

De beloning

En dan het mooiste: weet je dat je door de Heer beloond wordt voor het goede dat je doet? Er is geen hogere beloning dan dat je God hoort zeggen: dankjewel voor je inzet, dankjewel voor je trouw, dankjewel voor je eerlijkheid, dankjewel voor je tijd, dankjewel voor je opoffering, dank je wel dat je het niet deed voor mensen maar dat je het deed voor Mij! Voor alles wat je doet als aan de Heer, zul je beloond worden. Het zal ergens in je leven weer naar je terug komen als een zegen vanuit de hemel!

Dus ga met plezier weer aan de slag, betrek Hem bij je werk, doe het niet alleen. Ontvang Zijn kracht, blijdschap en vrede om op jouw plek tot zegen te zijn voor de mensen met wie je te maken hebt. Dat is je dienst aan de Heer.

 

*Kanttekening Ef. 6 – slaven – dat het woord slaven hier genoemd wordt, betekent zeker niet dat de Bijbel slavernij goedkeurt. Om deze verzen goed te kunnen begrijpen, moeten we zien tegen welke culturele en historische achtergrond dit is geschreven. Paulus spreekt in Efeze 6 de hele huishouding aan, dat in die tijd en cultuur bestond uit man, vrouw, kinderen en slaven.  In vers 9 komt heel duidelijk naar voren dat God geen onderscheid maakt tussen mensen, wat voor aardse positie ze ook hebben.

*Kolossenzen 3:23,24

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *